Zapraszamy do nowej Poradni dietetyki 

                  mgr Katarzyna Kasongo

               dietetyczna.rownowaga@gmail.com

                 http://dietetyczna-rownowaga.pl/

 

Usługi gabinetu przeznaczone są zarówno dla dzieci jak i osób dorosłych, pragnących odżywiać się w zdrowy, zbilansowany oraz dopasowany do ich indywidualnych potrzeb sposób.

 

Rodzaje usług:

1.Dieta dla osób bez schorzeń – profilaktyka dla każdego w każdym wieku który pragnie zachować zdrowie poprzez zastosowanie zrównoważonego jadłospisu

2.Dieta dla osób aktywnych zawodowo – jadłospis dostosowany do harmonogramu dnia, w diecie uwzględnione będą produkty które pomagają w stanach przewlekłego zmęczenia, odpowiednie przerwy pomiędzy posiłkami wyregulują wydzielanie insuliny w organizmie co może przyczynić się do ograniczenia znużenia i/lub rozdrażnienia. Odpowiednio dobrana kaloryczność posiłków wieczornych wpłynie korzystnie na jakość snu

3.Dieta dla osób aktywnych sportowo – dieta dostosowana do tempa metabolizmu pacjenta, indywidualna do wybranej dyscypliny sportu, zrównoważona ukierunkowana na osiągniecie założonego przez sportowca celu.

4.Dieta dla osób starszych- jadłospis dostosowany do możliwości kulinarnych i preferencji każdego z pacjentów. Wybór odpowiednich technik obróbki termicznej ułatwiający spożywanie potrawy. Różnorodność produktów i potraw w diecie przeciwdziała występowaniu niedoborów witamin jak również mikro- oraz makroelementów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmów w podeszłym wieku

5.Dieta dla dzieci i młodzieży – zrównoważony jadłospis uwzględniający zapotrzebowanie energetyczne rozwijających się organizmów, oparty na domowych szybkich do przygotowania posiłkach, które najmłodsi mogą z wygodą spożywać zarówno w domu jak i w szkole. Zdrowe nawyki żywieniowe wprowadzone w wczesnym wieku pozwolą na utrzymanie odpowiedniej masy ciała w wieku starszym

6.Dieta dla kobiet w ciąży lub w trakcie laktacji – dieta uwzględniająca zapotrzebowanie energetyczne w poszczególnych okresach ciąży, w diecie wyeliminowane zostaną produkty mogące zagrażać zdrowemu rozwojowi dziecka oraz mające niekorzystny wpływ na jakość mleka matki 

   7. Dietoterapia  :

  • dla osób otyłych i/lub z nadwagą – dieta redukcyjne ubogoenergetyczne z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjenta 

  • dla osób z niedowagą i/lub niedożywieniem ilościowym oraz jakościowym – diety wysokoenergetyczne z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb pacjenta

  • dla osób z chorobami serca i naczyń (niewydolnością krążenia , z zawałem mięśnia sercowego, po zabiegach kardiochirurgicznych) – dieta regulująca gospodarkę lipidową organizmu, regulująca gospodarkę hormonalną o obniżonej zawartości sodu, dopasowana do indywidualnych potrzeb pacjenta

  • dla osób z chorobami metabolicznymi – dieta mająca na celu regulacje gospodarki lipidowej organizmu poprzez ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, a tym samym zwiększenie udziału w diecie węglowodanów złożonych. Dieta ma na celu regulację hormonalną organizmu oraz ogólną poprawę stanu zdrowia pacjenta

  • dla osób z nietolerancjami i/lub alergiami pokarmowymi – diety eliminacyjne których zastosowanie przywróci komfort życia pacjenta, jednocześnie spożywanie odpowiednio dobranych produkty pozwoli uzupełnić niedobory związane z eliminacją produktów alergizujących, zastosowanie zamienników pozwoli na spożywanie ulubionych potraw bez konieczności stosowania leków 

  • dla osób chorujących na nowotwory – zrównoważony i dopasowany do potrzeb pacjenta jadłospis mający na celu dostarczenie odpowiedniej ilości przeciwutleniaczy, oraz produktów o właściwościach alkalizujących (odkwaszających) organizm 

  • dla osób z cukrzycą – zbilansowany jadłospis mający na celu utrzymanie prawidłowego stężenia glikemii we krwi, regulację gospodarki lipidowej organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała

  • dla osób z chorobami autoimmunologicznymi – dieta mająca na celu regulacje hormonów w organizmie poprzez dostarczanie odpowiednich składników ułatwiających ten proces, oraz ogólną poprawę stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta

8. NOWOŚĆ – Dieta Eliminacyjno – Rotacyjna

To dieta, którą stosuje się na podstawie zdiagnozowanej ( badaniami ImuPro Screen, ImuPro Screen+, ImuPro Basic, ImuPro Complete) alergii IgE i IgG, a także gdy stwierdzono ( test genetyczny w kierunku celiakii / test genetyczny w kierunku nietolerancji laktozy) u nas nietolerancje pokarmowe i jednostki chorobowe dietozależne (np. celiakia, nietolerancja laktozy).

Składa się ona z dwóch komponentów – eliminacji produktów szkodliwych z diety oraz rotacji produktów dozwolonych do spożycia. 

Eliminację prowadzi się w takich jednostkach chorobowych jak celiakia, czy alergia pokarmowa IgE zależna. Natomiast dieta eliminacyjna na podstawie testów IgG, które diagnozują alergię opóźnioną IgG-zależną, wymaga zastosowania rotacji.

Przygotowanie do wizyty

 

Ankieta Żywnieniowa Dietetyczna Równowaga